Bouwen aan verandering

Van het Groen Excursie 10 september: kleurrijk, leerzaam en inspirerend

Duurzaam bouwen

Gepubliceerd op: 20 september 2024

Het belang van groen in de toekomstgerichte wijk begint steeds meer door te dringen bij opdrachtgevers en opdrachtnemers. In het kader van het tweejarig project Duurzaam Ondernemen dat Remko Matsinger begeleidt, gingen we met Van Het Groen op excursie naar Appeltern.

Verslag en foto: Teunis van de Pol

De deelnemers aan de van het Groen-groeigroep delen hun kennis en ervaringen, maar doen ook graag nieuwe inzichten op. Dinsdag 10 september was de groeigroep te gast bij Bloemenpark Appeltern voor een inspirerend en leerzaam programma. Het ging onder andere over kleuren en talenten, over ondernemerschap en over beheer van overheersend (on)kruid.

Tijdens deze dag stonden kleuren centraal. Bij binnenkomst konden de deelnemers hun naam schrijven op een rood, geel, groen of blauw badge-kaartje. Vervolgens volgde een korte presentatie rondom het thema: ‘Welke kleur ben jij?’. Na de theorie kregen de deelnemers stellingen voorgelegd en ging iedereen in een hoek van de ruimte staan bij het rode, blauwe, gele of groene antwoord op de stelling.

Welke kleur ben jij?

De kleuren symboliseren kwaliteiten en kenmerken van mensen, zoals sociaal & vriendelijk, netjes  & geordend, creatief & ondernemend en prestatiegericht. Op basis van de kleurprofielen onderscheiden we de pionier, netwerker, presteerder, strateeg, verankeraar, analyticus, teamspeler en helper. De pionier is bijvoorbeeld avontuurlijk en grensverleggend, ondernemend en spontaan. Terwijl de presteerder energiek en zakelijk is, een echte doener. Deze dag gingen we in op hoe je als ondernemer gebruik kunt maken van deze aspecten, en hoe je als hovenier de verschillende rollen vervult. Bijvoorbeeld de hovenier als netwerker, maar ook de hovenier als presteerder en als strateeg.

Talentenspel

Om elkaar nog beter te leren kennen, speelden we het talentenspel en gingen we in gesprek over elkaars valkuilen, kracht en talenten. Ook leerden we meer over de sterke en zwakke kanten van vier verschillende communicatiestijlen: de expressieve, directieve, nadenkende en vriendelijke communicatiestijl.

Rondleiding door Bloemenpark Appeltern

We leerden niet alleen meer over kleuren en kwaliteiten van mensen, maar gingen natuurlijk ook naar buiten! Oprichter Ben van Ooijen verzorgde een rondleiding door Bloemenpark Appeltern en gaf meer uitleg over ondernemerschap, de duurzaamheid van het park en technische informatie. Ook gaf hij een inkijk in praktische keuzes die zijn gemaakt. Dit alles gekoppeld aan de vier voorwaarden van Tuingeluk met daarbij ook vier voorbeeldtuinen. Er was ruimte in het programma om per bedrijf door het park te gaan. Daarna was het tijd voor een gezamenlijke lunch.

Presentatie vakgroep Wilde Weelde

Na de lunch gingen we in op van het Groen: waar staan we nu en wat zijn de plannen voor de komende maanden? Ook kregen we een presentatie van vakgroep Wilde Weelde, waarbij het thema beheer van overheersend (on)kruid aan bod kwam. Ook kregen we een rondleiding door de voorbeeldtuin van de vakgroep in Bloemenpark Appeltern: Wilde Weelde Wereld. We sloten de dag af met een hapje en een drankje.

Meer weten? Neem contact op met Remko Matsinger via rem@buildingchanges.nl of 0612097229